Kompleksowa oferta ochrony danych osobowych w poz i aos w części kodowanej serwisu FPZ w dziale Komunikaty kodowane ..... Firmy - kontakty informacja dostępna w części kodowanej serwisu FPZ w dziale Prawo kodowane ..... Grypa szczepionka już w sprzedaży druk zamówienia dostępny w części kodowanej serwisu FPZ ...... Wynagrodzenie pracowników wykonujących zawody medyczne informacja dostępna w części kodowanej serwisu FPZ w dziale prawo
Najpierw lody, potem kawa
Biuro Federacji PZ, 2017-05-26 15:26:12


W przychodniach POZ pojawiają się pierwsze ofiary lodów, a to dopiero początek letniego sezonu angin. Lekarze przestrzegają: wbrew obiegowym opiniom zimny deser nie leczy infekcji gardła, za to często je wywołuje.
-Błona śluzowa gardła źle toleruje gwałtowne zmiany temperatury, a szok termiczny sprzyja zakażeniu - wyjaśnia lekarka rodzinna Porozumienia Zielonogórskiego Małgorzata Stokowska-Wojda. - Dlatego lody powinno się jeść powoli. Poza tym dobrze jest je popić ciepłym napojem. Jeśli lubimy kawę z lodami, nigdy nie powinniśmy pić najpierw kawy, a na rozgrzane gardło serwować mrożonego deseru. Narażamy wówczas gardło na jeszcze większą różnicę temperatury. Najpierw lody, potem kawa - to właściwa kolejność.
Lekarze rodzinni przypominają także, by nie kupować lodów niewiadomego pochodzenia, co do których nie mamy pewności, że nie były podczas transportu rozmrażane i ponownie zamrażane. Niepewny przysmak może skończyć się zakażeniem salmonellą, gronkowcem lub innymi bakteriami. Z rezerwą też należy podchodzić do informacji producentów o rzekomo „naturalnych” lodach, co sugeruje, że są źródłem zdrowia. Czy mają one w sobie jedynie naturalne składniki jesteśmy stuprocentowo pewni tylko wtedy, gdy sami je zrobimy. W obronie lodów warto dodać, że jak na słodycze mają dość niski indeks glikemiczny, więc nawet osoba chora na cukrzycę od czasu do czasu może sobie na nie pozwolić.




ZWIĄZKI      LINKI      REKLAMA      KONTAKT